12 netværkstips til hvordan man netværker
Ja, hvordan netværker man egentlig – aktivt altså? Man netværker ved at være aktivt opsøgende for nye forbindelser, ligesom du skal være opmærksom på dine nuværende relationer. Du netværker hver eneste dag, men at bruge det aktivt betyder, at du finder muligheder, sparringspotentiale eller noget helt tredje i personer, du aktivt, opsøgende og opmærksomt tager stilling til at kommunikere med.
Læs mere om strategisk networking her: Hvad er en netværksstrategi?
Networking eller at netværke er en værdifuld færdighed inden for forretningsverdenen såvel som dit personlige liv. Når du netværker, åbner du døre, du skaber muligheder, og du forbindes med mennesker, der kan hjælpe dig med at nå dine mål.
Helt kort netværker du ved at:
- Være aktiv i din branche
- Bruge sociale medier
- Blive medlem af netværksgrupper
- Udnytte eksisterende forbindelser
- Ikke at frygte afslag
- Prioritere din tid
- Udfordre din egen komfortzone
- Holde din elevatortale enkel og fængende
- Skrue op for din personlighed
- Være klar til at besvare spørgsmål
- Være ægte og oprigtig
- Spørge og lytte mere
Så lad os dykke ned i vores 12 netværkstips, der hurtigt kan hjælpe dig med at blive en bedre netværker.
Hvordan får jeg netværk?
Lad os starte med det grundlæggende; hvordan får man et netværk? Vi vil godt udfordre det spørgsmål, for det er de færreste, der slet intet netværk har. Igen handler det om at tænke netværk som en strategi og aktiv søgeprocess.
Søger du et professionelt netværk, og studser du over, hvad det koster, kan du læse mere i her: Guide: Hvad koster et netværk?
1. Vær aktiv i din branche
Først og fremmest skal du være bevidst om, hvor du skal lede efter dit netværk. Er du medlem af et erhvervsnetværk, kommer disse forbindelser naturligvis helt af sig selv, men ønsker du at operere mere på egen hånd i forhold til at sammensætte et netværk, så kan du:
- Deltage i konferencer
- Deltage i seminarer
- Deltage i begivenheder inden for din branche.
Jo mere du viser dit ansigt, desto flere mennesker vil du møde. Du behøver ikke at være den mest erfarne eller mest kendte person i rummet – bare at være der er det første skridt mod at opbygge dit netværk.
Du skal nok falde i snak med nye forbindelser helt naturligt!
2. Brug sociale medier
Sociale medier som LinkedIn er en skattekiste af netværksmuligheder. Opdater din profil regelmæssigt og del værdifuldt indhold. Tænk på det som en virtuel forlængelse af dig selv, hvor du kan vise din ekspertise og interesser. Og husk, det er okay at sende forbindelsesanmodninger til folk, du gerne vil lære at kende!
Netværk handler trods alt om at skabe forbindelser!
3. Bliv medlem af netværksgrupper
Tilmeld dig netværksgrupper eller foreninger inden for din branche. Det er en fantastisk måde at møde ligesindede på. I grupperne finder du folk, der deler dine interesser og udfordringer, og det giver dig en fælles platform for at dele erfaringer og styrke dine relationer med de “rigtige” folk.
I et erhvervsnetværk handler det netop om at spille hinanden gode. Det kan være med salg in mente, men i langt de fleste tilfælde fungerer et effektivt erhvervsnetværk optimalt, hvis sparring, vidensdeling og udvikling er de overskyggende temaer! Salget skal nok komme i forlængelse.
4. Udnyt eksisterende forbindelser
Dine eksisterende forbindelser kan være din gyldne billet til at udvide dit netværk. Spørg dine kolleger, venner og familie, om de kan introducere dig til mennesker, de kender. Ofte er det lettere at opbygge forbindelser gennem fælles kontakter, da der allerede er en form for tillid etableret.
Du har nok aldrig betragtet det således, men de relationer, du har til dine nærmeste, gør faktisk, at de på mange måder er dine stærkeste netværksforbindelser. Det er klart, jo stærkere relation, du har til dit netværk, desto længere ønsker de at gå for at hjælpe dig.
Du kan læse mere om det uformelle vs. formelle netværk her.
Hvorfor har jeg ikke netværk?
Det er meget naturligt at spørge sig selv; hvorfor har jeg ikke netværk? Det er meget vigtigt at understrege, at ekstroverte ikke nødvendigvis er de bedste netværkere. Introverte har det faktisk med at opnå stærkere relationer, da tillid oftest er det vigtigste element i netværksdyrkelse.
Modsat har introverte i flere tilfælde end ekstroverte svære ved at være meget direkte i sin søgen efter mere netværk, hvor en vis overfladiskhed ikke har samme negative konnotation tilknyttet sig.
Tænk på dig selv først og overvej hvad du ønsker i dit netværk.
Læs mere her: How-to: Hvordan udvider jeg mit netværk?
5. Frygt ikke afslag
Én af de største hindringer for at opbygge netværk er frygten for afslag. Det kan være ubehageligt at nå ud til fremmede og bede om hjælp eller rådgivning, men det er vigtigt at huske, at det værste, der kan ske, er et afslag. Og det er helt okay! Ikke alle vil have tid eller interesse i at forbinde, men det betyder ikke, at du ikke vil finde dem, der vil.
6. Mangel på tid
En anden almindelig undskyldning for ikke at netværke er manglen på tid. Vi er alle travle, og tiden kan være en knap ressource. Men hvis du ser netværk som en langsigtet investering i din karriere og dine mål, kan du muligvis finde tid til det. Planlæg og prioritér dine netværksaktiviteter som en vigtig del af din personlige og professionelle udvikling.
7. Skyhed
Skyhed kan være en stor hindring for at netværke, især for dem af os, der ikke er naturlige social butterflies – apropos det med introverte vs. ekstroverte. Men det er vigtigt at huske, at de fleste mennesker har det på samme måde.
At træde ud af sin komfortzone kan være udfordrende, men at opbygge dit netværk handler om relationer, og opbyggelsen af disse kommer ikke per definition ved at være den mest sociale i rummet. Start med små skridt, og husk, at øvelse gør mester.
Sådan henvender du dig til dit kommende netværk
Hvordan henvender du dig så helt konkret til andre netværkere? Hvad spørger jeg om? Ja, tilbage til status quo: Hvordan netværker man? Med ovenstående punkter har du en god plan for, hvor man netværker, men du kommer også langt ved at være forberedt og have “netværksredskaberne” i orden.
Læs mere om at opbygge et godt netværk her: Ekspertråd: Hvordan får man et godt netværk?
8. hold din elevatortale enkel og fængende
Det er godt at øve en elevatortale, når du bliver spurgt om din profession, dit arbejde, dine målsætninger m.m. Din elevatortale skal være kort, engagerende og præcis. Forestil dig, at du er i en elevator med en potentiel forbindelse, og du har kun få sekunder til at præsentere dig selv og dine kompetencer. Undgå at overvælde din lyttende medpart med unødvendige detaljer eller jargon.
- Hold det enkelt og fængende.
9. Skru op for personlighed
En elevatortale er ikke kun en opremsning af dine kvalifikationer. Det er også en mulighed for at vise din personlighed. Og den er simpelthen så vigtig at vise frem! Inkluder en smule humor eller en interessant anekdote, der giver folk en fornemmelse af, hvem du er som person. Husk, folk vil gerne arbejde og danne relationer med mennesker, de kan lide og føler sig trygge ved.
10. Vær klar til at besvare spørgsmål
Når du har leveret din elevatortale, skal du være forberedt på at besvare spørgsmål. Folk vil ofte have mere information eller vil gerne vide, hvordan du kan hjælpe dem. Så vær selvsikker i dine svar. Lav en kort liste over dine vigtigste resultater eller projekter – og husk den dernæst udenad – som du kan dele, hvis nogen viser interesse.
11. Vær ægte og oprigtig
Når du møder nye mennesker, skal du ikke forsøge at være en bestemt persona – folk gennemskuer hurtigt, hvis du pynter på din forretning eller dine bedrifter. Ægthed og oprigtighed opbygger tillid og varige forbindelser. Husk, at du ikke behøver at prale af dine færdigheder eller erfaringer for at gøre et godt indtryk. Vær dig selv, og vær ærlig om, hvad du kan tilbyde.
I den forbindelse ønsker vi faktisk at slå et slag for, at sårbarhed i langt højere grad viser sig at have positiv indvirkning på dine netværksforbindelser. Det viser, at du har tillid til dem, og at de kan være trygge i dit selskab.
12. Spørg, og lyt mere
En af de mest effektive måder at skabe netværk på er ved at stille spørgsmål og lytte til svarene – opmærksomt. Vis interesse for andre menneskers historier og perspektiver. Det viser, at du værdsætter deres synspunkter og er åben for at lære nyt. Når du aktivt lytter til andre, kan du også opdage måder, du kan hjælpe dem på, hvilket kan føre til givende samarbejder.
Nu ved du bedre, hvordan man netværker. Vi håber, at vores tips kan hjælpe dig til at bruge det aktivt i din hverdag!
Husk, netværk kan alt!